ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

«Άρτεμις», ένα διαχρονικό έργο του Κώστα Τσόκλη

Με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οργανωτική Επιτροπή για το «Ελληνικό Εξάμηνο 2014 στο ΚΚΕρ, Ίσπρα, Βαρέζε, IΙταλίας, κάνει αφιέρωμα στον Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη, έναν από τους εκπροσώπους της λαμπρής γενιάς του ’60, διεθνώς γνωστό και αναγνωρισμένο, ο οποίος ποτέ δε σταμάτησε να ερευνά τις πιθανότητες της συνεχώς ανανεούμενης πρωτοπορίας προτείνοντας καινούργιες εικόνες και καινούργιες ιδέες, κι αυτό τον καθιστά διαχρονικό. Έζησε εκτός Ελλάδος από το 1957 μέχρι το 1985 στην Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία. Με την Ιταλία και με τους ανθρώπους της τέχνης της, δε διέκοψε ποτέ τις σχέσεις του. Το 1986 στη Biennale της Βενετίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα, πρότεινε τη «Ζωντανή Ζωγραφική» που έμελλε να μαρκάρει τη παγκόσμια σύγχρονη τέχνη.

Η εγκατάσταση «Άρτεμις» που θα εκτίθεται στη Αίθουσα Veratti από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, είναι μια νέα έκδοση του έργου που θα δημιουργηθεί επί τόπου, σε διάλογο με τις υπάρχουσες τοιχογραφίες του χώρου από τη μια και από την άλλη, προβάλει τη συμμετοχή της Ελλάδας, στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πνευματικής της υπόστασης.

Το έργο στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε το 1997 για την «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ανήκει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Γι αυτό το έργο, έχουν γραφεί πολλά άρθρα, σε διάφορες γλώσσες. Ο Ρώσος ποιητής Αντρέι Βοσνισένσκι το 1997 έγραψε στην MOCKOBCKИЙ KOMCOMOЛEЦ (ημερήσια εφημερίδα της Μόσχας): «…Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό γεγονός της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ζωής υπήρξε η έκθεση του Έλληνα καλλιτέχνη Τσόκλη. Είναι αδύνατον να διηγηθεί κανείς με λόγια κάτι τέτοιο. Είναι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ζωγραφική…»

Ο Κώστας Τσόκλης λέει γι' αυτό του το έργο: « …. Προσπάθησα να βάλω σ’ αυτή την έκθεση, τόσο από την αρχαιότητα, όσο αυτή εξακολουθεί να καθορίζει τη μοίρα μου. Τόσο από νοσταλγία, όσο η ανελέητη καθημερινότητα μου το συγχωρεί και τόση τέχνη, όση απαιτείται για να δικαιολογήσω την παρουσία μου στο χώρο της σύγχρονης δημιουργίας..»

Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στο Βαρέζε από τις 10 – 16 Φεβρουαρίου 2014.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Κουτσουράκη, Μουσείο Κώστα Τσόκλη, Τήνος, tsoclismuseum@gmail.com

Επικοινωνία για το Ελληνικό Εξάμηνο: Ευάγγελος Κωτσάκης, evangelos.kotsakis@jrc.ec.europa.eu

Χορηγός της έκθεσης ο μεγάλος συλλέκτης Giuliano Gori. 
Eγκαίνια: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00 
Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου – 30 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10:00 – 12:30 και 15:00- 18:30

Sala Veratti- Musei Civici Varese, Via Veratti 12, Varese, Tel.: +39 0332 820409

 

 

... Ο μύθος, έλεγα, δηλαδή η βαθιά μας συνείδηση (ο όρος που χρησιμοποιεί ο Αθηναίος καλλιτέχνης είναι η “παγκόσμια συμμετοχή” μας) κάνει τον Τσόκλη να γράφει “προσπάθησα να βάλω σε αυτή την έκθεση, τόσο από την αρχαιότητα, όσο αυτή εξακολουθεί να καθορίζει την μοίρα μου...”. Πράγμα που αποτελεί την φιλοσοφική αναγνώριση μιας υπερβολικά βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς, την παραδοχή μιας “διαφορετικότητας”, ενός στιγματισμού.

Σε τελική ανάλυση, ο Τσόκλης εξορκίζει και ανασκαλεύει αυτό που έχει γίνει πια σύνδρομο για τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά συγχρόνως προβάλλει την αναπόφευκτη σύγκρουση και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τις ρίζες του. Και τότε η αναφορά στον μύθο, νομιμοποιείται.

Η “Άρτεμις”, που συμπτωματικά είναι το όνομα και του μοντέλου, η παρθένα θεά της μύησης των εφήβων στην ενηλικίωση, το σύμβολο της αναγέννησης, γίνεται εδώ η πρωσοποποίηση μιας επιθυμίας που αγκαλιάζει σιγά- σιγά, τον ερωτικό, τον πνευματικό και δημιουργικό κόσμο του καλλιτέχνη.

Giuliano Serafini, “Terzoocchio”, Σεπτέμβριος 1997